Friends

Case cu mansarda sau cu etaj?


tipuri de mansarde si tipuri de etaj

Sectiuni transverale prin case cu mansarda si case cu etaj

In imaginea alaturata avem pentru comparatie o cate doua sectiuni prin locuinte cu mansarda si respectiv cu etaj.

Mansarda

Conform Dictionarului , mansarda este locuinta situata imediat sub acoperisul (daca acesta este de tip sarpanta n.a.) cladirii. Acoperisul poate sa porneasca de la nivelul planseului (b), sau pote fi rezemat pe pereti ridicati pana la un anumit nivel (a). Pentru amenajarea unei mansarde, este necesar ca structuctura acoperisului sa fie suficient de inalta, sa fie rezemata pe peretii de rezistenta ai cladirii, si/sau eventual pe popi care vor fi amplasati in peretii de compartimentare.Solutia cu acoperisulprin ridicat de la cota planseului, are insa un dezavantaj: peretii pe care se prijina structura acoperisului vor trebui sa fie capabili sa preia forte orizontale din acoperis, nemaifiind “legati” la partea superioara de catre planseu. Din punct de vedere al rezistentei, acoperisul rezemat la nivelul planseului (b), este mai simplu de conceput si executat, decat un acoperis care se sprijina pe niste pereti ridicati de la nivelul placii (a).

Etajul

Este nivelul care are deasupra un planseu (in general orizontal). Inaltimea curenta intre pardoseala si tavan pentru locuinte este minim 2,60. Acoperisul de peste etaj poate fi de tip terasa (d) sau sarpanta (c). Sub acoperisul de tip sarpanta se formeaza un pod.

In cazul constructiilor cu pereti de caramida (zidarie portanta), planseele (inclusiv cel peste utlimul etaj) se recomanda a fi turnate din beton armat. Planseul se reazama pe peretii de rezistenta dar are un rol important si in “legarea” peretilor la partea superioara. Peretii de rezistenta sunt situati unul deasupra celuilalt la toate nivelurile cladirii, iar acest lucru constrange la o compartimentare asemanatoare atat la toate nivelurile casei.

Dupa cele spuse mai sus putem trage concluzia ca alegerea intre mansarda sau etaj nu este simpla. Beneficiarii trebuie sa se consulte cu arhitectul si inginerul proiectant, pentru a intelege toate aspectele pe care le presupune fiecare solutie in parte. De asemenea diferenta de cost intre mansarda si etaj are un cuvant greu de spus. Un studiu de caz privind costurile (asemeni cel de la articolul Casa cu subsol vs. casa fara subsol) voi face intr-un post ulterior.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More